Den danske import fra Kina er siden 2000 fordoblet, således at den i dag næsten udgør 30 mia. kr. om året eller ca. 5.500 kr. pr. dansker pr. år. Årsagen hertil er at mange varer i Kina er billige, så billige at skulle de danske forbrugere og virksomheder have købt de samme produkter i et andet industriland, ville de have kostet 60 milliarder. Kina er i dag kravlet op på en fjerdeplads over de vigtigste importlande for Danmark.
Men det er ikke alene i Danmark at import af kinesiske varer er steget, inden for det sidste årti er den kinesiske markedsandel på verdensmarkedet fordoblet, og i dag findes godt 16 pct. af verdens produktion i.
Udviklingen i den kinesiske eksport skal i vid udstrækning ses i lyset af en målrettet udviklingsstrategi baseret på en lav valutakurs, og en overordentlig offensiv strategi med henblik på at tiltrække udenlandske investeringer.
Kinas lave lønninger og den enorme arbejdskraftreserve og hertil gunstige investeringsvilkår har bevirket, at Kina er det land uden for OECD der har formået at tiltrække flest udenlandske investeringer de senere år.
Som følge af de massive investeringer i Kina kan ca. 60 pct. af den kinesiske eksport i sidste ende kan henføres til vestlige virksomheders kinesiske datterselskaber. Kinesiske eksportvarer har derfor også ofte et meget stort importindhold, og i mange tilfælde vil varer udskibet fra kinesiske havne blot være samlet i Kina.
De lave lønninger, de massive investeringer og høje vækstrater har lokket mange danske virksomheder til at starte en import fra Kina, men til trods for de ellers attraktive forhold, kan det, at handle med de kinesiske virksomheder være vanskeligt. De store kulturforskelle og en anden forretningsmoral gør at de kinesiske leverandører til tider kan virke for upålidelige således at det der lignede en god forretning blot ender i en masse besvær og en række skuffelser. Men gennem den rette styring og en god kulturel forståelse er det muligt at lave et langvarigt og økonomiske attraktivt samarbejde.